Usein arki on varsin hektistä. Aamusta iltaan juostaan kodin, työpaikan, tapaamisten ja harrastusten välillä. Lapsiperheissä arkipäiviin lisätään vielä mahdolliset päiväkoti- ja koulukuljetukset. Siinä onkin aikamoinen rumba pyöritettävänä ja jossain välissä pitäisi kuitenkin ehtiä myös syömään ja mieluiten vielä terveellisesti ja monipuolisesti. Jos vasta silloin, kun on jo nälkä ja väsyttää, pitää alkaa miettiä, mitäs sitä syötäisiin, niin elämä menee aika haastavaksi ja ruokavalinnat on luultavasti vähemmän järkeviä. Mutta tähän ongelmaan on ratkaisu, joka vaatii kyllä vähän aikaa ja vaivannäköä, mutta palkitsee varmasti varsinkin superkiireisinä päivinä, nimittäin ruokien suunnittelu ja valmistelu.
Mitä kiireisempi arki, sitä tärkeämpää on suunnitella etukäteen edes muutaman päivän ruuat, mutta aina parempi, jos hahmottelee ateriat koko viikolle. Itselläni on ollut jo useamman vuoden ajan tapana suunnitella koko viikon ateriat edellisenä viikonloppuna ja käydä tekemässä kerran viikossa isot ruokaostokset, joita täydennetään tarvittaessa toisella pienemmällä kauppareissulla. Kun olen ollut kotona lasten kanssa tai nyt, kun teen töitä kotoa käsin, olen suunnitellut etukäteen valmiiksi kaikki ateriat aamupalasta iltapalaan. Toki poikkeuksia suunnitelmiin tulee viikoittain, kun tulee yllättäviä menoja, ei teekään yhtään mieli, sitä mitä on alun perin suunnitellut tai pitää syödä pois jotain sellaista, mikä menisi muuten pilalle, mutta suunnitelma helpottaa elämää todella paljon ja kun tätä vie vielä yhden askeleen eteenpäin eli valmistelee ruokia etukäteen, niin homma helpottuu entisestään.
Ruokien valmistelu eli meal prepping on varsinkin maailmalla tosi suosittua ja tekee tuloaan myös tänne Pohjolan perukoille. Moni on varmasti jossain määrin tehnyt tai tekee tätä jo nyt esimerkiksi tekemällä sunnuntaina ison kattilallisen keittoa tai ison vuoallisen laatikkoruokaa, jota sitä sitten syödään parina arkipäivänä. Ruokien valmistelua voi kuitenkin viedä vielä vähän pidemmälle, jolloin arki helpottuu entisestään. Jos ehtii ja jaksaa, niin viikonloppuna voi tehdä vaikka 2-3 ruokaa valmiiksi ja tarvittaessa pakastaa sopivina annoksina, mutta jos arjessa on kuitenkin jonkin verran aikaa valmistaa ruokia, niin pelkästään se, että lihat on paistettu valmiiksi ja ruokaan mahdollisesti tulevat kasvikset/juurekset/hedelmät on tarpeen mukaan kuorittu ja pilkottu sopiviksi, nopeuttaa ja helpottaa ruuanlaittoa huomattavasti. Myös pastan ja riisin voi halutessaan keittää valmiiksi. Lisäksi salaattia kannattaa tehdä iso kulhollinen jääkaappiin, jotta sen syöminen ei jää kiinni ainakaan siitä, ettei jaksa alkaa tehdä salaattia enää rasittavan työpäivän päätteeksi. Onhan se lautasen toinen puolisko paljon helpompaa täyttää salaatilla, kun sitä löytyy valmiina 🙂 Myös jos tykkää syödä vaikkapa höyrytettyjä kasviksia, niin kasvikset voi vähintäänkin pilkkoa valmiiksi tai ihan höyryttääkin valmiiksi. Itse tykkään höyryttää/keittää kasvikset juuri ennen syömistä, mutta toisinaan teen isomman annoksen kerralla ja lämmitän sitten toisena päivänä. Toimii niinkin. Vaikka suosittelen ruokien tekemistä itse, niin on ihan ok turvautua välillä kaupan valmisaterioihin tai puolivalmisteisiin. Hyvinvointi ei todellakaan kaadu siihen, jos ostat joskus kaupasta valmiin makaronilaatikon tai pinaattikeiton.
Myös aamupaloja voi valmistella helpottamaan kiireisiä arkiaamuja. Toki jos syö aamulla aina kaurapuuroa, niin sitä nyt ei tarvitse kauheasti valmistella 😀 Mutta jos tykkää syödä vaihtelevia aamiaisia, kuten minä tai ottaa aamupalan mukaan töihin tai kouluun, voi valmistelulla helpottaa aamuja hyvinkin paljon. Kananmunat on hyvä proteiininlähde, joten niitä voi vaikkapa keittää, paistaa tai valmistaa vaikkapa munakkaaksi tai munakasmuffinsseiksi jo etukäteen. Tuorepuurot on mielestäni parhaimmillaan, kun ne saa tekeytyä yön yli ja ne säilyy hyvänä jopa 2-3 päivää riippuen vähän siitä, mitä aineksia käyttää. Aamiaslettuja tai pannukakkuja voi tehdä reilun satsin kerralla ja nautiskella sitten useampana aamuna ja myös välipalana.
Välipalat on sellainen juttu, joka kannattaa myös miettiä etukäteen valmiiksi, koska jos niitä ei ole suunnitellut, on suuri riski sortua epäterveellisempiin vaihtoehtoihin tai jättää välipala kokonaan syömättä. Kumpikaan vaihtoehto ei ole useimmille meistä järkevää. Jos iltapäivällä nälän kurniessa nappaa kahvin kanssa suklaapatukan tai leivoksen, niin nälkä ei pysy poissa kauaa ja myös verensokeri heittelee turhan paljon vaikuttaen vireystilaan negatiivisesti. Yleensä välipalan syömättä jättäminenkin on huono vaihtoehto, koska todennäköisesti ateriaväli venyy turhan pitkäksi, mikä myös heikentää vireystilaa ja kasvattaa nälkää, mikä taas johtaa usein ylilyönteihin loppupäivän syömisen suhteen. Välipaloja ei usein tarvitse kovin paljoa valmistella, mutta esimerkiksi kasviksia, kuten kurkkua, porkkanaa tai paprikaa voi pilkkoa rasiaan naposteltavaksi. Samoin hedelmiä voi tarvittaessa pilkkoa valmiiksi. Tärkeintä on kuitenkin varata järkevää syötävää, ettei eteen tule usein tilanteita, että on jäätävä nälkä, mutta ei mitään fiksua syötävää ja sehän varmistetaan juuri sillä, että viikon tai vähintäänkin useamman päivän ateriat suunnitellaan etukäteen, käydään ostamassa tarvittavat ruuat ja mahdollisesti vielä valmistellaan.
Tässä esimerkki, mitä minä valmistelin tätä viikkoa varten:
- iso kulhollinen salaattia (josta riitti yhden lounassalaatin pohjaksi ja kahden ruuan lisukkeeksi)
- jauhelihakeitto (sunnuntain lounas, josta jäi ruoka yhdelle arkipäivälle)
- munakasmuffinsseja (iso satsi, josta jätin tälle viikolle kolmelle aamupalalle)
- paistettu jauheliha pizzaa varten
- paahdetut punajuuret vuohenjuustosalaattiin (sunnuntain ruuaksi tein paahdettuja juureksia ja siinä samalla laitoin vähän ”ylimääräisiä” punajuuria)
- paistettua broileria salaattiin
- Lisäksi pakastimessa on jo aiemmin tekemiäni terveellisiä kaura-omenamuffinsseja, joita syön parina päivänä välipalaksi.
Tässä tapauksessa sanonta ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää kyllä todella hyvin paikkansa 🙂 Kun kodin keittiö on varustettu laadukkaalla, monipuolisella ja terveellisellä ruualla, niin hyvinvoinnista huolehtiminen kiireisessä arjessa on paljon helpompaa. Ja kaiken lisäksi kun tekee yhdet hyvin suunnitellut isot ruokaostokset kerran viikossa, säästää varmasti myös aikaa ja rahaa.